Vekst - undervisningsprogram for 9. trinn
Gjennom undervisningsprogrammet Vekst får 9. trinn elevene kunnskapsvekst gjennom å lære hvordan biogjødsel og grønn CO2 fra Den Magiske Fabrikken bidrar til tomatproduksjon i veksthuset, og hvordan dette inngår i begrepet bærekraftig utvikling.

Gjennom undervisningsprogrammet Vekst får elevene kunnskapsvekst ved å lære hvordan biogjødsel og CO2 fra Den Magiske Fabrikken bidrar til tomatproduksjon i veksthuset, og hvordan dette inngår i begrepet bærekraftig utvikling. De lærer om hvorfor det er viktig å kildesortere, og de får innblikk i veksthuset økosystem, de lærer om næringsstoffer i jorda - og de vil gjennomføre et fotosynteseforsøk.
Undervisningsopplegget er forankret i læreplanmål for 9. trinn, og berører bærekraftig utvikling som tverrfaglig tema. Det er i hovedsak naturfag som blir berørt i programmet Vekst, i tillegg til samfunnsfag.
Praktisk informasjon
Undervisningsbesøket varer 1,5 time, og omfatter fagformidling, omvisninger og aktiviteter i tillegg til et lite sirkulært måltid. Tid til transport kommer i tillegg.
Nødvendig informasjon til skolene og lærerne blir formidlet gjennom informasjonsmøter i forkant, samt utsendt infoskriv med plan for besøksdato og -tidspunkt.
Vi tar kontakt med skolen for å avklare praktiske forhold rundt besøket i forkant. Det sendes også ut et forarbeid og et etterarbeid til skolene som lærerne kan benytte i undervisningen.
For lærerveiledning til for- og etterarbeidet kontakt oss på ko@vesar.no
Program
- Velkommen - "Hva er bærekraftig utvikling?"
- "Er det bærekraftig å behandle matavfall i et biogassanlegg?" - Informasjon om Den Magiske Fabrikken.
- Fotosynteseforsøk i laboratoriet.
- "Bli kjent med noen av de biotiske og abiotiske faktorene som er nødvendige for matproduksjon." - Besøk i veksthuset.
- Elevene får servert bærekraftig mat.
- Oppsummering.